30.01.16

Вечір до дня Соборності України


28 січня в приміщенні Полтавської облради відбувся вечір на тему «Борці за Соборну Україну. Замовчувані імена». На вечорі розповідалося про видатних українських політиків і військових, які боролися за створення соборної Української держави у ХХ-му столітті. Це наш земляк Микола Міхновський, що першим озвучив і обґрунтував ідею незалежної, соборної Української держави, творець її Збройних Сил. Це командири Корпусу Січових Стрільців полковники Армії УНР Євген Коновалець і Андрій Мельник, що були в перших лавах захисників України від навали більшовиків і російських монархістів, а потім створили у 1929 році і очолили Організацію Українських Націоналістів – «знаряддя для виборення національної незалежности і передання влади в руки народу» (Юрій Пундик, член ПУНу).


Прозвучали на вечорі розповіді про Степана Бандеру, Романа Шухевича, Ярослава і Славу Стецько – українських націоналістів, які присвятили все своє життя боротьбі за незалежну, соборну (об’єднану в усіх своїх етнічних землях) Україну.

Вечір прикрасили портрети цих видатних особистостей, прапори, під якими вони боролися – прапор УНР, прапор ОУН, прапор УПА і прапор нашої Держави. Прозвучали Гімн України і Гімн українських націоналістів, стрілецькі і повстанські пісні, вірші. Сам Гімн України є втіленням споконвічних прагнень українців до соборності – до об`єднання всіх українських земель в одну державу: Павло Чубинський з Київщини (окупована на той час Російською імперією) написав текст, а Михайло Вербицький з Лемківщини (окупована Австрійською імперією) поклав його на музику. Надзвичайно актуально звучала завжди, а особливо сьогодні, ІІ строфа , яку чомусь в офіційній версії не співають, хоча треба було б:

«Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону.
В рідній хаті панувати не дамо нікому.
Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє.
Ще на нашій Україні доленька наспіє».

Перегукується з нею остання строфа Гімну українських націоналістів:

«Веде нас в бій борців упавших слава.
Для нас закон найвищий та наказ:
Соборная Українська держава –
Міцна й одна від Сяну по Кавказ».


В переддень пам`яті Героїв бою під Крутами учасники вечора говорили про цей зразок героїзму і відданості українському народу, вшанували світлу пам'ять «українського цвіту» (П.Тичина).

У виступах ведучих були проведені паралелі між подіями 1917-1921років і сучасною війною на Сході України, прозвучали висловлювання полковника Євгена Коновальця: «У великій світовій драмі наших днів маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії». «Спротиви, які зустрінемо на нашому шляху, будуть велетенські. Бо ж віднова Соборної Української держави сама собою однозначна з ліквідацією московської імперії, …спричинить таку докорінну перебудову цілого Сходу Європи і великої частини Азії, що це з конечности вплине не менш глибоко і на політичний вигляд всієї решти світу».

Слова із Звернення Голови Проводу ОУН полковника Андрія Мельника до націоналістів Карпатської Січі у березні 1939 року звертають відразу нашу думку до добровольчих батальйонів весни 2014 року і героїв – «кіборгів»: «Нація, яка має таких синів, що майже голіруч, без належного військового вишколу протиставилися наїзникові рідної землі, - є вічною, є безсмертною. Остаточна перемога завжди мусить бути і буде її. Перемога Соборної Української Національної Ідеї!».

«Чин Карпатської України…. доказав зайвий раз слушність нашої думки про те, що єдино Сила, а ніякі міжнародні оманливі гасла, хоч би про самовизначення, має значення в світі».

З великою зацікавленістю розібрали гості вечора номери газети «Українське слово. Літаври», задавали питання з тематики вечора, ділилися спогадами з дитинства про участь їх родичів в українському визвольному русі 1940-1950-х років. 

Інтерв`ю, які брали у організаторів вечора репортери кількох полтавських теле- і радіокомпаній, були показані в «Новинах» і отримали багато позитивних відгуків. Це – свідчення того, що такі вечори, правдива інформація про борців за Соборну Українську державу вкрай необхідні полтавцям.

Підготували і провели вечір «Борці за Соборну Україну. Замовчувані імена» полтавські осередки ОУН і КУН за підтримки «Ліги громадських організацій «Громада Полтавщини» та Громадської ради при облраді.

Будуємо Соборну Україну разом!

Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар