17.12.14

Відкритий лист Колегії Громадської ради при Полтавській обласній раді

Шановний Петре Васильовичу!

22 березня 2014 року була створена Громадська рада при Полтавській обласній раді. Спираючись на досвід функціонування першого і на той час єдиного консультативного органу при облраді, який був створений та успішно працює у Вінниці, понад 50 громадських організацій Полтавщини відгукнулися на Вашу ініціативу, заснувавши Громадську раду при Полтавській облраді.

За цей час була налагоджена ефективна співпраця із апаратом обласної ради, а також з відповідними депутатськими комісіями. Громадські активісти отримали доступ до проектних документів, які висувалися на депутатських комісіях. З’явилися нові можливості для діалогу між громадськістю і владою. Засідання депутатських комісій та сесії облради стали відкритими і тепер проводяться за активної участі представників громадськості.

Створення консультативного органу при обласній раді посилило рух громадського сектору в регіоні, без якого неможлива побудова громадянського суспільства. Уже в серпні місяці понад 70 організацій виявили бажання додатково долучитися до роботи в Громадській раді, що безперечно свідчить про підвищений інтерес та зацікавленість у суспільстві.

На відміну від більшості аналогів, наша рада не встановлювала обмежень у кількості учасників. То ж всі бажаючі, хто приніс документи в апарат обласної ради, мали змогу долучитися. 

Втілюючи принципи демократизму і прозорості, Громадська рада стала платформою для спільної діяльності громадських організацій, забезпечила підвищення комунікації між владою і народом. Звісно, траплялися і конфліктні ситуації, і проблеми внутрішнього характеру (наприклад, часта неявка на засіданнях деяких членів ГР, що спричиняло відсутність кворуму). Однак тепер, споглядаючи назад, можна однозначно сказати, що Ваша ініціатива по створенню другої на всю Україну Громадської ради при облраді – виправдала себе. 

У 2015 році Полтавщину чекають нові виклики. Зокрема, складний бюджет, питання обороноздатності, ефективність використання природних ресурсів та багато інших питань. На всеукраїнському рівні планується проводити масштабні реформи.

Сподіваємось, що взаємодія Громадської ради з Полтавською обласною радою у наступному році буде й надалі розвиватись. Тільки згуртоване суспільство зможе дати відповідь на виклики сьогодення, коли під загрозу поставлене існування української держави взагалі. Переконані, що наш народ вистоїть у цій боротьбі. А ми, в свою чергу, докладемо максимум зусиль для прискорення реформ, щоб українська держава та Полтавський край подолали кризу, залишивши усі негаразди в минулому.


З повагою,
від імені учасників Колегії Громадської ради при
Полтавській обласній раді

Координатор Громадської ради при Полтавській
обласній раді Володимир Сухаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар