20.02.15

Активісти Громадської ради при Полтавській облради знайшли численні порушення в діяльності БО «Світло Надії»

Активісти Громадської ради при Полтавській облради знайшли численні порушення в діяльності БО «Світло Надії».


На території Полтавської області працює Благодійна організація «Світло Надії», яка декларує свою діяльність, направлену на реабілітацію наркозалежних, профілактику ВІЛ/СНІД, гепатиту, туберкульозу, реабілітацію безхатченків та осіб, що звільнились з місць позбавлення волі. На базі обласного наркологічного диспансеру члени організації є кураторами Замісної Підтримувальної Терапії - (ЗПТ).
Звертаємо увагу, що стосовно ЗПТ вже встановлено ряд порушень: активний винос учасниками наркотичних препаратів за межі місць ЗПТ по всій Полтавській області та продаж цих препаратів на вулицях. Тільки за останні сім місяців 2014 року відділом ОБНОН було розпочато 21 кримінальне провадження про вчинення злочинів за ст. 309 КК України з вилученням наркотичної речовини «метадон». На всі ці порушення самостійно вказують безпосередні учасники ЗПТ та їх рідні. На даний час створена контролююча комісія з представників громадськості та представників депутатського корпусу Полтавської обласної ради з метою усунення існуючих порушень нормативів виконання ЗПТ. 

Для здійснення своєї діяльності БО «Світло Надії» використовує ряд грантових програм що надаються закордонними донорами. Для реалізації даних проектів вищевказана організація орендує на пільгових умовах у громади м.Полтави приміщення, що не використовуються за цільовим призначенням. Без відома громади, без громадських обговорень з обласного бюджету, тобто з наших з Вами податків було виділено кошти на утримання 5 учасників ЗПТ програми по 8 000 грн. на кожного, а на онкохворих дітей лише по 5 000 грн. 

Громада повинна розуміти, що в майбутньому ми почнемо повністю фінансувати надходження нового виду наркотику в нашу країну. Тому виникає впевненість, що при прийнятті таких «таємних змов» існують стійки корупційні схеми. На сьогоднішній день існує велика кількість соціальних питань та проблем, що гостро потребують раціонального фінансування. 

У 2010р. заступник директора БО «Світло надії» - Тімошенко Н.А., одночасно була депутатом міської ради та радником міського голови м.Полтави з питань гендерної політики і сім'ї. У зв’язку з цим БО «Світло надії» стало розпорядником бюджетних коштів на реалізацію соціально значущих міських програм. 

Міський голова Полтави Олександр Мамай і
заступник директора БО «Світло Надії» Надія Тімошенко. 
Фото: reporter.pl.ua

Паралельно розпочато роботу щодо 100% фінансування програм, які здійснює БО «Світло надії», за рахунок коштів із обласного бюджету, оскільки з 2015 року фінансування програм з боку міжнародних організацій скорочується. 

У листопаді 2013 р. «Світло надії» отримує в оренду з фонду комунальної власності площу 525,5 кв.м., за адресою м. Полтава, вул.Сапіго, 3 для відкриття навчально-виробничого центру, де організація повинна була надавати навчання професійним навичкам та ресоціалізації своїх клієнтів. Але виникає багато питань, що до роботи так званого навчально-виробничого центру. Журналістське розслідування триває.

Від міської влади БО «Світло надії» отримує нові приміщення по пільговій оренді загальною площею 546,1 кв. м. для відкриття так званого Кризового центру для жінок та Центру розвитку дитини (м. Полтава, вул.. Монастирська, 32), де згідно звітуванню надаються послуги вимушеним переселенцям, більшість із яких – саме жінки із дітьми. 

До Громадської ради при Полтавській обласній раді постійно надходять скарги від безхатченків, переселенців, людей з місць позбавлення волі, у зв’язку з недбалим відношенням до цих верств населення.

Відповідно до протоколу розширеної колегії Громадської ради при Полтавській обласній раді було створено робочу групу з питання проведення перевірки стану приміщення для переселенців, яке надано з фонду комунальної власності в оренду БО “Світло надії” за адресою м. Полтава вул. Монастирська 32, про що складено відповідний Акт № 1 обстеження житлово-побутових умов проживання.

Даним Актом встановлено, що надані приміщення не використовуються за цільовим призначенням: у зв’язку з грубими порушеннями протипожежної безпеки та санітарно-гігієнічного стану переселенці вимушені проживати разом безхатченками та цільовими клієнтами організації за адресою: м. Полтава, пров. Шевченко, 5.

Після чого, у телефонному режимі від представників БО “Світло надії” стали надходити погрози, які проявились у здійсненні психологічного тиску на членів робочої групи.

Перевірка проведена працівниками ВДСБЕЗ МПУ УМВС України Полтавській області мала формальний характер.


У зв’язку з повторними зверненнями громадян, що проживають за адресою: м. Полтава, пров. Шевченко, 5 встановлено, що станом на сьогодні переселенці і далі вимушені проживати під одним дахом разом з безхатченками та цільовими клієнтами організації. Данні скарги містять інформацію про факти порушення прав людини: неналежне виконання обов’язків соц. працівниками, поновлення документів майже не проводиться, відсутні гідні умови перебування, грубі порушенням санітарно-гігієнічних норм, протипожежної безпеки, заборона відвідування кімнати гігієни, кухні і т.д. Звертаємо увагу, що у вищезазначених умовах перебувають малолітні діти та особи похилого віку.

Вищезазначені факти підтверджено Актом № 2, що складено робочою групою Комісії з соціальних питань та охорони здоров’я Громадської ради при Полтавській обласній раді. Постраждалі особи, що звернулися з відповідними скаргами зараз потерпають від психологічного та морального тиску. Отримують погрози, щодо позбавлення права перебування та реєстрації.

Представниками Громадської ради при Полтавській обласній раді направлені відповідні скарги та заяви до компетентних органів для перевірки фактів та вжиття заходів стосовно вищевикладених обставин. 

19 лютого 2015 року

Комісія з питань охорони здоров’я 
та соціального захисту населення 
Громадської ради 
при Полтавській обласній раді

Немає коментарів:

Дописати коментар