26.10.16

Народ України повертає своїх Героїв!


Недавно в бібліотеках і вишаг Полтави пройшли творчі зустрічі патріотичної громадськості міста із донькою нашого славетного земляка, бійця за Українську соборну самостійну державу, учасника І-го Зимового походу 1919-1920 р.р. і талановитого письменника Юрія Горліс – Горського (Городянина – Лісовського) – панею Ларисою Лісовською.


Зустрічі приурочені семидесятій річниці з дня загибелі воїна – письменника (викрадений і убитий 27.09.1946 під Аугсбургом, Німеччина). Пані Лариса представляла свою книгу «Козак із зірок», розповідала про батька і родину.



Присутнім на зустрічах полтавцям було цікаво і важливо дізнатися про довго замовчувані сторінки героїчної боротьби українців проти московсько – більшовицької навали, яка знищила молоду Українську Народну Республіку, розірвала її навпіл по річці Збруч за Ризьким договором із Польщею 1921 р. 

Особливу увагу привернули розповіді про роман Ю. Горліс-Горського «Холодний Яр» –епохальне явище в українській літературі, на якому виховувалися у 40-х роках минулого століття тисячі молодих патріотів України – майбутніх бійців ОУН і УПА.

З великим зацікавленням присутні переглянули документальний фільм про Юрія Горліс – Горського та прослухали розповіді про життя, боротьбу і творчість нашого видатного земляка ( народився в с. Демидівка Решетилівського району).

Для більшості присутніх абсолютною новиною стала інформація про Холодноярську республіку, про широкий повстанський рух проти московської окупації, який охопив Україну у 30-х роках ХХ-го століття. Придушували народний спротив більшовизму регулярні частини Червоної Армії спільно з ВЧК – НКВС найбільш брутальними методами. Учасників руху опору радянська влада оголосила бандитами і фізично винищила.


Патріотичній громадськості Полтавщини важливо і приємно дізнатися, що 18 жовтня 2016 року рішенням Апеляційного суду Київської області реабілітовано холодноярських отаманів і їхніх козаків і товаришів, які боролися за незалежність України і загинули в бою з більшовиками - тюремщиками під час повстання у Лук’янівській в’язниці у Києві в 1923 році.

Адміністративний суд Київської області своїм рішенням виконав морально – правовий борг Української держави та відновив історично – правову справедливість.

           Координаційна рада ЛГО                                                     Н. Кирпотіна
          «Громада Полтавщини»                                                        Т. Оліник
                                                                                                           О. Волчкова

Немає коментарів:

Дописати коментар