24.02.16

Пам'ятатимо завжди!


В теплій, щирій атмосфері вшанувала патріотична громадськість Полтави світлу пам'ять 16 земляків-полтавців, які полягли у 2014-2015 рр. у російсько-українській війні на Сході України ( так зв. АТО).

Вечір пам'яті наших славних лицарів, захисників українського народу і Української держави підготувала і провела Ліга громадських організацій «Громада Полтавщини».

«Пам'ятаємо завжди!» - під таким гаслом пройшов вечір, на якому волонтери і громадські активісти Ліги розповіли полтавцям, що заповнили залу ОЦЕВУМ (Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді), про наших захисників та їх героїчну боротьбу за свободу і соборність України, показали документальний фільм про війну на Донбасі.


Волонтери Ліги ГО «Громада Полтавщини» знали особисто багатьох із полеглих бійців, допомагали їм, тому переживають їх загибель як свою особисту втрату, відчувають біль родичів і батьків полеглих як свій біль.

Від імені «Громади Полтавщини» волонтери вклонилися і подякували батькам героїв за те, що виховали справжніх козаків – лицарів, які з початком війни Російської Федерації проти України не чекали виклику військкомату, а відразу пішли в добровольчі батальйони. Гідні нащадки славних запорожців і мазепинців, вони боролися і полягли за Україну як герої.

Вдячна пам'ять про них в Полтаві і Україні має бути збережена на віки, їх приклад служіння Вітчизні має виховувати інших. Тому Ліга громадських організацій «Громада Полтавщини» ініціювала створення в Полтаві Бульвару захисників України з Алеєю героїв -16 молодих дубів - як його архітектурною домінантою. На вечорі грамотами Полтавської обласної ради і книгами у подарунок від «Громади Полтавщини» були нагороджені викладачі і студенти архітектурного факультету ПНТУ ім. Ю.Кондратюка, які на заклик волонтерів розробили 6 чудових проектів майбутнього Бульвару захисників України.


Щире захоплення слухачів викликали виступи митців із Києва, які підтримали задум Бульвару і як волонтери взяли участь у художній частині вечора - це виступ піаністки, лауреата міжнародних конкурсів Людмили Чичук, актора, барда і режисера Олександра Ігнатуші , заслуженого артиста України бандуриста Тараса Яницького .

Мелодії Й.С.Баха, авторська «Пісня про Україну» О. Ігнатуші, «Вірші з війни» Бориса Гуменюка , українські народні пісні та твори для бандури Григорія Китастого у неперевершеному виконанні наших друзів зачарували полтавців і для більшості слухачів стали справжнім відкриттям, як і розповідь про походження нашого українського Тризуба із мечем праукраїнського бога Арея. Це зображення, створене у 1932 р. художником Лісовським як символ Організації Українських Націоналістів, навесні 2014 р. стало емблемою відразу кількох добровольчих батальйонів ( ОУН, ДУК «Правий сектор», «Дніпро - 1»).

Зображення нашого тризуба археологи знаходять у поселеннях Мізинської культури – це ХХ тисячоліття до нашої ери; рідні вібрації цього знаку українці відчули в годину смертельної небезпеки і під цим символом рішуче стали на захист свого народу, соборної Української держави.


Щирими бурхливими оплесками дякували присутні митцям , висловили свої думки про представлені на огляд громадськості проекти Бульвару захисників України, вклонилися пам'яті героїв перед стендом із їх портретами.

Волонтери «Громади Полтавщини» вірять , що цей вечір допоможе полтавцям зрозуміти, за що боролися і віддавали своє життя наші славні воїни.

Ми - волонтери – сподіваємося, що посадовці Полтави більше не питатимуть нас: «Да за что они там воюют?! Надо было решать всё мирно! » 

Ми переконані , що створений за широкої підтримки полтавської громади Бульвар захисників України стане окрасою нашого міста, проявом високої свідомості його керівництва і мешканців, свідченням нашої вдячності землякам, які ціною свого здоров'я і життя захистили нас від російських куль і мін, від обстрілів «Градами», від терору російської окупації.

Закликом до всіх полтавців і українців прозвучала виконана волонтерами Ліги на завершення вечора друга строфа Гімну України:

«Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону!
В рідній хаті панувати не дамо нікому!
Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,
Ще у нашій Україні доленька наспіє !»

Полтавці мають знати своїх захисників-героїв, гордитися ними, наслідувати їх приклад і передати нащадкам вдячну пам'ять про них ! 


Координаційна рада 
Ліги ГО «Громада Полтавщини»

Немає коментарів:

Дописати коментар