25.12.15

Звіт про роботу громадської комісії

ЗВІТ
про роботу Громадської комісії з питань забезпечення законності та правопорядку Громадської ради при Полтавській обласній раді

Громадська рада при Полтавській обласній раді заснована 22 березня 2014 року. За час роботи Громадської ради ми багато чому навчилися, стали розуміти бюджетний процес. Депутати також вчилися бути відкритими. В цілому, після Революції гідності рівень прозорості прийняття рішень у Полтавській облраді значно виріс. Однак, у порівнянні з розвинутими європейськими країнами та США він іще залишається достатньо низьким, хоча тут присутня позитивна тенденція.

27 березня 2014 року вперше проведено публічне обговорення кандидатур на посаду генерального директора ОДТРК «Лтава». Були заслухані програми кандидатів, думки трудового колективу та громадських активістів. Захід проводили голова комісії Станіслав Цись та голова інформаційної комісії ГР при Полтавській облраді Наталія Талипова.

14 квітня 2014 року проведено круглий стіл щодо координації сил самооборони по стабілізації ситуації на Полтавщині, а також про створення корпусу спецпідрозділу МВС на основі громадських формувань на території Полтавської області. 

Березень-квітень 2014 р. – проведення переговорів із представниками влади, громадськими організаціями та ЗСУ щодо організації добровольчої військової підготовки громадян. 

Квітень-грудень 2014 року – комісія запропонувала Полтавській ОДА прийняти проект Положення про порядок публічного звітування про стан та результати виконання регіональних цільових програм у Полтавській області, внесений членом комісії Олександром Смірновим. Однак Полтавська ОДА в особі голови Віктора Бугайчука, а потім і в.о. голови Олега Пругло відмовилася приймати дане Положення. 

Червень 2014 року – член комісії Борис Борисович Місюренко потрапив у полон до сепаратистів. З полону так і не повернувся. Вічна пам’ять.

27 червня 2014 року – представники комісії добилися відмови у виділенні обласному управлінню юстиції 106 тис.грн. бюджетних коштів на поліграфічну продукцію. Питання розглядалось на сесії Полтавської обласної ради. 

Був розглянутий та рекомендований до прийняття проект обласної бюджетної програми «Територіальна оборона на 2014 рік», а також виділення коштів для добровольчих батальйонів «Полтава», «Кременчук» в межах Комплексної програми профілактики правопорушень на 2011-15 роки. Програми були прийняті Полтавською обласною радою.

28 липня 2014 року проведено прес-конференцію, на якій були підняті проблеми недостатнього укомплектування та матеріального забезпечення добровольчих батальйонів Полтавщини. Конференцію проводили член комісії Антон Фалтинський та громадський активіст Ігор Кіянчук. 

Серпень 2014 року – розглянуто проект рішення Полтавської міської ради про підвищення тарифів за проїзд у пасажирському транспорті м.Полтаві до 3 грн. за поїздку. За ініціативи голови комісії Станіслава Цися Громадська рада при Полтавській обласній раді та Громадська рада при Полтавській ОДА звернулися до міського голови Полтави О.Мамая зі спільним листом, в якому рекомендували міському голові відхилити розгляд питання про підвищення тарифів за проїзд.

Протягом 2014-15 років членами комісії неодноразово піднімалося питання щодо гальмування посадовими особами прийняття обласної програми запобігання та протидії корупції. На жаль, вимога Громадської ради звільнити спеціаліста із протидії корупції Полтавської ОДА А.Логвиненка не була підтримана керівництвом адміністрації. Антикорупційна політика в області залишає бажати кращого.

Січень 2015 року – спільно з іншими громадськими організаціями та активістами було завершено масштабне антикорупційне розслідування щодо розтрати бюджетних коштів посадовими особами Полтавської РДА і Відділом сім’ї та молоді Полтавської ОДА протягом 2012-14 років. Знайдені зловживання на суму 470 000 грн. та 70 тис. євро. Результатом розслідування став звіт на 60 сторінках, який був поданий в правоохоронні органи. Було відкрито кримінальне провадження, до цього часу проводиться досудове слідство. Держфінінспекція провела перевірку райдержадміністрації, виявлено порушення. Виконуючий обов'язки голови Полтавської РДА О.Іваніна звільнений із займаної посади у травні 2015 року.

Березень 2015 року – виявлено цікаві факти стосовно підвищення на державній службі антикорупційного юриста Полтавської облради Н.Ізюмець. Фігурант розслідування подав позов до суду про захист честі та гідності, вимагаючи стягнути з голови комісії Станіслава Цися 20 000 грн. моральної шкоди. Врешті-решт, антикорупційний юрист звільнилася з роботи та програла судову справу.

Приблизно з літа 2015 року, коли в області фактично розпочалася виборча кампанія, комісія не працювала, щоб не бути політично заангажованою.

Протягом 2014-15 років члени комісії регулярно брали участь у засіданнях профільної комісії Полтавської облради, вносили пропозиції та рекомендації Громадської ради по питанням порядку денного. Члени комісії були присутні майже на всіх сесіях Полтавської облради, кілька разів отримували слово для виступу. 

Станіслав Цись,
голова комісії 

Немає коментарів:

Дописати коментар