16.12.14

Громадська рада при облраді надала рекомендації постійній комісії обласної ради

Громадська рада при Полтавській обласній раді разом з представниками ГС «Ліга ГО „Полтавська громада“» розглянула матеріали до порядку денного засідання постійної комісії Полтавської обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр від 11.12.2014 р., які стосуються чергової сесії обласної ради та ухвалила подати наступні рекомендації:

1. Громадська рада при Полтавській обласній раді та ГС «Ліга ГО „Полтавська громада“» звертаються до сесії обласної ради з ініціативою внести пропозиції через народних депутатів від Полтавської області до Верховної Ради про прийняття змін до законодавства України щодо надходжень до обласного бюджету доходів від ПЕК з територій видобутку вуглеводнів, а саме:
  • виконання екологічних програм у районах видобування;
  • відрахування 10% від сплати за користування надрами до місцевих бюджетів;
  • законодавчого врегулювання обов’язкової реєстрації юридичної особи видобувних компаній на території видобутку копалин;
  • законодавчого збалансування верхньої межі ціноутворення для комерційних компаній з метою досягнення балансу інтересів населення та промисловості.
Підприємства державного сектору економіки відповідно до вимог ст.10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» 100% газу власного видобутку продають для потреб населення по ціні на сьогодні приблизно 450 грн. за 1000 куб. м. Всі інші (приватні) добувні компанії сьогодні продають газ промисловості по ціні приблизно 4500 грн. за 1000 куб. м, тому необхідно встановити граничну верхню ціну за тисячу кубічних метрів газу значно нижчою аніж та, що існує на сьогодні.

Такі закони усунуть корупційну складову в роботі видобувної галузі, створять абсолютно прозорий і законний шлях стимулювання подальшого розвитку нафтогазового комплексу, підвищать обсяги видобутку вуглеводнів, забезпечать належний сталий розвиток соціальної сфери й інфраструктури Полтавської області.

2. Надавати попередні погодження на отримання спеціальних дозволів виключно для державних компаній, як таких що здійснюють продаж усього товарного природного газу, видобутого на підставі спеціальних дозволів для формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення, за закупівельними цінами, які встановлює національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

Громадська рада наполягає на обов’язковій реєстрації видобувних компаній на території видобутку копалин до законодавчого врегулювання Верховною Радою України питань, зазначених у п. 1.

3. Відмовити в наданні попереднього погодження Державній службі геології та надр України на продаж спеціальних дозволів на геологічне вивчення, зокрема дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти й газу на території Полтавської області до законодавчого врегулювання Верховною Радою України питань, зазначених у п. 1.

4. Відмовити в погодженні отримання без проведення аукціону спеціального дозволу Товариству з обмеженою відповідальністю «Сільські традиції» на геологічне вивчення, зокрема дослідно-промислову розробку ділянки родовища підземних питних вод на території Кобеляцького району Полтавської області через:
  • ігнорування рішення 26-ої сесій Полтавської обласної ради про усунення недоліків;
  • ігноруванням вимог громади села Білики;
  • невиконання в повному обсязі робіт по очисним спорудам;
  • відмову виконувати соціальну угоду з громадою села Білики Кобеляцького району;
  • нанесення непоправної шкоди довкіллю.
Вважаємо за необхідне терміново створити тимчасову депутатську комісію із залученням представників Громадської ради при Полтавській обласній раді, громади села Білики, незалежних юристів, фахівців Держсанепідслужби.

5. Відмовити в погодженні отримання без проведення аукціону спеціального дозволу Товариству з обмеженою відповідальністю «Інженерно-бурова група „ТРИТОН“» на геологічне вивчення, зокрема дослідно-промислову розробку, з подальшим видобуванням нафти та природного газу Західно-Машівської площі на території Полтавського та Машівського районів Полтавської області як такій, що не видобуває газ в Україні, надала недостовірні відомості про свою дослідно-промислову базу та має замалий статутний капітал.

1 коментар:

  1. Рекомендуємо сторінку ГР на Facebook: https://www.facebook.com/gromrada.oblrada?ref=hl.

    ВідповістиВидалити