26.03.14

«Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

26 березня під головуванням першого заступника голови обласної ради Володимира Марченка відбувся круглий стіл «Підсумки реалізації в Полтавській області другої фази проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», в якому взяли участь представники громадських організацій - учасників ІІ фази Проекту ЄС/ПРООН, керівники районних ресурсних центрів з розвитку громад, представники облдержадміністрації , члени Громадської ради при обласній раді та облдержадміністрації.
Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» співпрацює з 900 громадами в усіх регіонах Україні для підтримки сталого розвитку сільських територій шляхом впровадження ініціатив з само-уповноваження та відродження громад для реального покращення рівня їх життя на місцевому рівні. Крім того, 

Проект підтримує співпрацю громад з обласними, районними та місцевими органами влади за допомогою розвитку та реалізації багатостороннього партнерства між громадами та місцевою владою, приватним сектором та міжнародними донорськими організаціями, внаслідок якого разом створюється відчутне покращення якості життя на селі. Ініціатива фінансується Європейським Союзом та співфінансується і впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, за підтримки Уряду України та у партнерстві з місцевими органами влади.

В Полтавській області Проект реалізується з 2009 року. Перша фаза Проекту дала змогу реалізувати 50 мікропроектів громад Полтавської області загальною вартістю понад 7 млн. грн. 11 липня 2011 року розпочалось впровадження другої фази Проекту з підписання відповідної Угоди про співробітництво між Проектом, облдержадміністрацією та обласною радою, яка триватиме до 2015 року. Бюджет проекту – 17 млн. євро. Мікропроекти громад реалізуються в рамках трьох компонентів Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»: основного, з відтворення досвіду та енергоефективності у 11 районах області, загалом на території області буде реалізовано 51 ініціативу громад.

Станом на початок 2014 року проведено 49 тендерів/конкурсів для відбору підрядників для виконання робіт на об’єктах громад; на 37 об’єктах завершені ремонтно-будівельні роботи; на 11 об’єктах ведуться ремонтно-будівельні роботи. Загальна вартість проектів понад 10 млн. грн. З обласного бюджету протягом 2012-2013 років виділено 1,8 млн. грн.

Виступаючи перед учасниками зібрання, Володимир Марченко наголосив, що модель співфінансування, яку запропонував Проект є стимулюючим фактором громадської активності мешканців. Перший заступник голови обласної ради також поінформував присутніх про Польський досвід розвитку територій та обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад Полтавської області.

Під час круглого столу підведено підсумки реалізації другої фази проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (досягнення та кращі історії успіху громад), обговорено особливості пов’язані з реалізацією різних мікропроектів громад, проблемні питання, пропозиції щодо їх розв’язання та подальший розвиток місцевих ініціатив підтримки громад області.

Немає коментарів:

Дописати коментар