11.08.15

ВОЛОНТЕРИ – ГОЛОВНА ЗБРОЯ АРМІЇ


Провівши реорганізацію і очистивши свої лави від випадкових людей, громадська спілка «Ліга громадських організацій м. Полтава «Полтавська громада» продовжує свою діяльність під новим ім'ям – Громадська спілка «Ліга громадських організацій «Громада Полтавщини»

Це не просто зміна назви. До складу Ліги останнім часом увійшли громадські організації міста Полтави та районів області. Тут об’єднуються люди, які хочуть справді допомогти нашій армії розгромити нахабного і жорстокого ворога, які хочуть, щоб наша держава вийшла насправді на шлях побудови нового, громадянського суспільства. Тому одним із напрямків її діяльності, як і раніше, залишається захист громадянських прав наших земляків, допомога в їх реалізації, підтримка законних інтересів територіальних громад, роз’яснення людям шляхів самоорганізації для захисту їх життєвих інтересів і законних прав. 


«Громада Полтавщини» організувала службу юридичної і соціальної підтримки, в яку звертаються громадяни міста і воїни - учасники АТО та їх рідні. Тут їм, зокрема, допомагають написати заяви на отримання земельної ділянки чи матеріальної допомоги, консультують з різних питань.

Ця допомога стала можливою завдяки великим організаційним зусиллям всіх членів ЛГО «Громада Полтавщини» - Н. Костіної, О. Волчкової, Т. Олійник, З. Воронянської, О. Кабушка, І. Іванової, О. Іванова, С. Кандаурової, І. Каптур, Н. Кирпотіної, Л. Марченко, Л. Добридень, Н. Шпак, В. Рустамової, В. Сологор, В. Карандіна, С. Сісецької, Ю. Пашуба, В. Бровченко, С. Іванченко, В. Бик та інших.

Головним напрямком роботи ГС ЛГО «Громада Полтавщини» залишається волонтерська допомога Збройним Силам України. Ми продовжуємо направляти нашим захисникам на фронт військову форму і взуття, білизну, бензопили, скоби, ремонтний інструмент, акумулятори для автомобілів, маскувальні сітки, продукти харчування, воду і ще багато чого, про що просять наші бійці. Щоб зібрати ці речі, ми звертаємося до наших земляків - свідомих українців на різних підприємствах і в установах. Ми дуже вдячні їм за розуміння і дієву підтримку. 

В колективі обласної філармонії група «Кікімори АТО» плете маскувальні сітки та маскувальні костюми «Кікімори». Біля 100 таких сіток ми відправили на передову за останні півроку. Приватне підприємство «Провінція» на наше прохання переробляє надані нам фермерами області туші свиней в готову продукцію, яку наші волонтери неодноразово відвозили бійцям на фронт. 

Вже двічі волонтер нашої організації лікар - стоматолог Ірина Каптур з бригадою медиків виїжджала на фронт надавали невідкладну стоматологічну допомогу нашим бійцям. За це вона нагороджена Почесним знаком начальника Генштабу ЗСУ. 

Фермерські господарства Полтавського району, підприємства міста Полтави на наші прохання ремонтують автомобілі для військовиків, купують і відправляють у військові частини колеса, акумулятори, запчастини, лобове скло на КрАЗи, УАЗи, ВАЗи та інші автомобілі.

Не менш важливою є моральна підтримка, яку ми намагаємося надавати нашим захисникам. У багатьох військових частинах, що знаходяться в зоні АТО, поруч з державним прапором України гордо майорять прапори нашого міста Полтави, які були передані нашими волонтерами. В цих частинах служать полтавці, вони часто просять передати їм прапор Полтави, бо це символ того, що вони захищають ціною свого здоров`я і життя. І ще це свідчення непорушної єдності фронту і тилу, рішучої і гарячої підтримки всім українським суспільством нашої Української армії. Українські патріоти Полтавщини не хочуть, щоб з нашим краєм зробили те, що зробили з Донеччиною та Луганщиною. Тому ми не шкодуємо нашого часу і зусиль для допомоги Українській армії. 

В цій справі ми знаходимо численних однодумців по всій Україні. Ми співпрацюємо з волонтерськими організаціями Харкова, Дніпропетровська, Миколаєва, Києва та інших міст. Ця співпраця допомагає успішно і швидко вирішувати різноманітні проблеми: ремонт військових та волонтерських автомобілів, що обламалися в дорозі на АТО, розшук пропавши бійців, підтримка поранених земляків в госпіталях інших міст.

Визначною подією останнього часу став для нас І-й Загальноукраїнський збір волонтерів, який відбувся в Нікополі 17-19 липня цього року. Туди з`їхалися більше 100 волонтерів. Багатьох його учасників ми знали раніше заочно за телефонними переговорами. На зборі ми змогли познайомитися особисто, обмінятися досвідом. Ці самовіддані люди з Одеси і Херсону, Запоріжжя і Дніпропетровська, Харкова, Канади, Польщі так, як і ми, допомагають нашим військовикам одягом і харчами, медикаментами і спорядженням, піклуються про поранених в госпіталях, надають психологічну і юридичну підтримку, допомагають сім`ям загиблих воїнів АТО, розшукують наших полонених і пропалих безвісти. Як і ми вони надають моральну підтримку концертами, малюнками, поробками, залучаючи до цього в Україні та за кордоном широкі кола громадськості, яка ще інколи не усвідомлює повною мірою, що в нашій країні іде кривава війна, за саме існування нашого народу, за майбутнє Європи.

Полтавщина була гідно представлена на І Загальноукраїнському зборі волонтерів групою членів ГС «ЛГО «Громада Полтавщини». Привезений нами в Нікополь шести- метровий прапор України несли десятки учасників події, навіть маленькі діти, сидячи на плечах волонтерів. Це було зворушливе дійство, на очах багатьох глядачів блищали сльози. Прапор Полтави волонтери з Херсонщини попросили дати їм для передачі нашим землякам, які проходять підготовку до служби в ЗСУ в навчальному центрі Широкий Лан. Серед пісень, що лунали, були пісні полтавського автора, нашого волонтера Олексія Кабушка, звучали його чудові вірші у авторському виконанні.

Унікальність українського волонтерського руху вже усвідомили у світі. Це засвідчив інтерес канадської дослідниці, яка пише наукову роботу на тему «Волонтерський рух в Україні». Для збору матеріалу вона взяла інтерв’ю у членів полтавської делегації. Перший збір волонтерів показав, що у нас багато однодумців і друзів по всій Україні, що український народ попри економічну скруту, відсутність патріотичної еліти, зраду політиків готовий боронити себе і свою Державу. 

До ГС «ЛГО «Громада Полтавщини» часто з різних питань звертаються родичі учасників АТО. Батьки загиблого в Іловайському котлі бійця Олександра Горячевського запропонували надати 100 саджанців елітних порід дуба, щоб закласти в м. Полтаві Алею пам`яті полеглих героїв. В Полтавському міськвиконкомі нас запевнили, що проектні роботи для її створення розпочато. На сьогодні відомі імена 14 загиблих в АТО бійців- полтавців, а скільки ще не відомо. Тому ми ведемо пошук наших земляків, що пропали безвісти, або потрапили до полону. Розшукуємо загиблих, щоб гідно поховати їх в рідній землі.

Розповідаючи землякам про нашу волонтерську роботу, ми закликаємо всіх порядних людей, всіх українських патріотів гуртуватися навколо патріотичних громадських організацій і творити справжнє громадянське суспільство. В прадавніх традиціях українців було ухвалювати найважливіші рішення громадою, боронити свою свободу і життя спільними зусиллями. 

То ж єднаймося, бо Україна – понад усе!
Звертайтеся до нас в кімнату № 118 по вул. Жовтнева, 45.





Немає коментарів:

Дописати коментар