17.06.15

З НАГОДИ ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Є. КОНОВАЛЬЦЯ


14 червня виповнилось 124 роки з дня народження полковника Євгена Коновальця ( 4.06.1891 – 23.05.1938), особистості, чиє ім’я відоме і дороге кожному свідомому українцю, як і назва створеної ним організації - Організація Українських Націоналістів ( ОУН).

Є. Коновалець народився в селі Зашків на Львівщині в учительській родині. У 1901 році закінчив народну школу, потім Львівську академічну гімназію, правничий факультет Львівського університету.

З початком І Світової війни був призваний до австрійської армії, після бою на горі Маківці потрапив до російського полону. Лютнева революція в Росії 1917 року дала змогу повернутись з полону на Україну. Тут Є. Коновалець долучився до створення української армії як командир спочатку Куреня Січових Стрільців, потім – осадного Корпусу Січових Стрільців. (Січові стрільці – національне українське формування у складі австро-угорської армії.)

У жовтні 1918 року Є. Коновалець підтримав демагогічні заклики В. Вінни-ченка і С. Петлюри та організоване ними повстання проти Української Держави гетьмана П. Скоропадського. Прозріння настало вже за кілька місяців : беручи активну участь у російсько – українській війні 1919 – 1920р.р. як один із керівників українського війська, спостерігаючи за діяльністю урядів Директорії, керованих Ісааком Мазепою, Борисом Мартосом та іншими подібними «державотворцями», Є. Коновалець зробив гранично чіткий висновок: «Із соціалістами національної держави не збудуєш!».

Свою боротьбу за українську державу він продовжив на еміграції; у 1920 році разом з однодумцями – колишніми вояками Армії УНР Є. Коновалець створив Українську Військову Організацію (УВО), що спиралась на українську військову традицію періоду УНР, відзначалась дисципліною і мала великий авторитет серед українських емігрантів.

Усвідомлення необхідності обєднати всі патріотичні сили для визволення з під російсько – більшовицької окупації Центральної і Східної України та з-під польської – Західної України призвело до обєднання найвпливовіших українських організацій на еміграції і створення єдиної – Організації Українських Націоналістів. Її перший конгрес відбувся у Відні 29.01.- 03.02 1929р.

ОУН стала тою силою, яка не тільки представляла у світі інтереси українського народу, але і захищала їх із зброєю в руках.

Як оцінювали діяльність ОУН та Голови Проводу Українських Націоналістів полковника Є. Коновальця вороги України свідчать факти: 23.05.1938 року на вулиці голландського міста Роттердам Є. Коновалець був убитий в наслідок вибуху бомби, захованої у коробку з під цукерок. Цю коробку «як гостинець з України» вручив полковнику за 10 хвилин до вибуху агент ОГПУ – НКВД більшовицької Росії П. Судоплатов, який пробрався в оточення Коновальця, видаючи себе за великого прихильника українського визвольного руху. Традицію політичних убивств, розпочату самодержцем Іваном Грозним, підхопили більшовик- ленінець Й. Сталін та його наступники.

Справу полковника Є. Коновальця продовжили і продовжують тисячі українських націоналістів. Сьогоднішня російсько – українська війна лиш підтвердила правоту його слів: «Спротиви, які зустрінемо на нашому шляху, будуть велетенські. Бо ж віднова Соборної Української держави сама собою однозначна з ліквідацією московської імперії». «У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії».

Полтавська ОУН,
ГС «ГО Ліга м. Полтава
«Полтавська громада»

Немає коментарів:

Дописати коментар