27.06.14

3 % за надра нафтогазового комплексу повинні йти громаді

Спільне звернення Громад видобуваючих районів Полтавщини та Громадської ради при Полтавській обласній раді до сесії обласної ради, депутатів та Президента. Вимагаємо 3 % від суми сплати за надра замість 1,5 %, які депутати погоджують без згоди громади.  

Громадська рада при Полтавській обласній раді - від процесу спостереження до рівноправної взаємодії

25.06.14 відбулось засідання колегії Громадської ради при Полтавській обласній раді, на якому обговорювались ряд актуальних питань зокрема, про формування робочої групи для організації роботи із новообраними членами, яких прийнято до складу Громадської ради. Також розглядалось питання про інформування громадськості щодо визначення позиції в наданні погодження в отриманні дозволів на газовидобування без згоди територіальної громади на території видобутку (Миргородський, Полтавській, Новосанжарський Машівський р-ни Полтавської області).
Прийнято рішення про покладання обов'язків співкоординатора Громадської ради на Сухаренка Володимира Яковича (ГО «Козацькі хутори», Полтавський р-н) до вирішення цього питання на найближчому засіданні Громадської ради. Визначено завдання по здійсненню моніторингу 57 - ми цільових програм, прийнятих Полтавською обласною радою задля підготовки конструктивних рекомендацій до чергової сесії обласної ради.

26.06.14

Заява Громадської ради при Полтавській обласній раді

25 червня 2014 року в ряді засобів масової інформації Полтавщини була опублікована стаття Аналітичного центру розвитку громадянського суспільства. У статті звинувачують координатора Громадської ради при Полтавській облраді Ніну Кузьменко у вчиненні незаконних дій підчас проведення Полтавською ОДА конкурсу для громадських організацій. 

Експертна група Громадської ради при Полтавській обласній раді уважно вивчила суть звинувачень, отримала від відділу у справах сім’ї та молоді Полтавської ОДА відповідні матеріали та заслухала пояснення самої Ніни Кузьменко та прийшла до висновку про безпідставність та необґрунтованість звинувачень координатора Громадської ради у корупції, виходячи з наступного:

Участь членів ГР у засіданні постійної комісії облради

20.06.14

Poltavske.TV: 10 запитань. Наталья Талыпова

Відбулися збори Громадської ради

19 червня 2014 року відбулися збори Громадської ради при Полтавській обласній раді. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих українських військовослужбовців. 

На зборах було розглянуто ряд питань згідно затвердженого порядку денного і прийнято відповідні рішення. Зокрема, робочій групі було доручено підготувати звернення про увічнення пам'яті громадського діяча, члена Громадської ради Володимира Степанюка, який трагічно помер 02 червня цього року. 

Присутні заслухали доповідь Ніни Кузьменко про роботу Громадської ради за останніх три місяці, а також доповідь Тетяни Донченко про ініціативи членів Громадської ради у сфері нафтогазового комплексу. Влада і громадськість Полтавщини уже не вперше ставили питання про необхідність справедливого розподілу податків за використання надр, аби Полтавська область та райони, де знаходяться газонафтові родовища, могли отримувати частину від цих податків (пропонується 3%), що збільшило б надходження до місцевих бюджетів. 

На зборах також розглянули питання про зміну складу Громадської ради, який поповнився представниками громадських організацій з Полтави, Кременчука, Полтавського, Миргородського, Хорольського, Машівського, Диканського районів. 

За плідну роботу подякою була відзначена член Громадської ради Ольга Откидач.

18.06.14

Щодо відсотків рентної плати за видобуток газу

ЗВЕРНЕННЯ ДО ГРОМАДИ

Протягом травня – червня 2014 року проводилися засідання депутатської робочої групи з питань паливно-енергетичного комплексу за присутності представників Громадської ради і представників місцевих Громад, де напрацьовувались підходи до визначення формули для соціальних угод газовидобувних компаній з місцевими громадами районів видобутку.

Депутати запропонували 1,5% від суми рентної плати за видобуток, бачення громадської ради - 3%. Насторожує те, що представники "Майдану" Роман Стегній та Олег Підгорний - запропонували лише 0,3% від згаданої рентної плати.

Постає питання, чи представники "Майдану" – люди не компетентні, чи такі, які відверто працюють проти громади. 

Комісія Громадської ради з питань 
паливно-енергетичного комплексу 
та використання надр

16.06.14

Представництво ЄС розпочинає акцію «ЄВРОАВТОБУС: ОБ’ЄДНАЙМО УКРАЇНУ»


Представництво Європейського Союзу в Україні запрошує на вуличний інформаційно-пізнавальний захід «ЄВРОавтобус: об’єднаймо Україну», який відбудеться: 

18 червня о 16.00 у Полтаві за адресою: пішохідна частина вулиці Жовтневої (поряд з Театральною площею).

Вхід вільний, участь безкоштовна!

ЄВРОавтобус – це альтернативний спосіб проведення освітніх заходів на європейську тематику, який покликаний об’єднати Україну та ЄС і збільшити інтерес жителів невеличких міст до питань інтеграції.

Ініціатива «ЄВРОавтобус: об’єднаймо Україну» відбувається в рамках інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні», яку Представництво ЄС проводить протягом року по всій Україні. Мета інфокампанії – пояснити важливість підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, поширення європейських цінностей та підвищення рівня обізнаності українців щодо розвитку відносин між Україною та ЄС. До участі у заходах в рамках інформаційної кампанії Представництва ЄС запрошуються усі охочі.

13.06.14

Закон №2012а «Про відкритість використання публічних коштів»

Закон №2012а «Про відкритість використання публічних коштів» був прийнятий 03.06.2014 у першому читанні депутатами Верховної Ради України. «За» проголосувало 242 народних обранця.

Цей антикорупційний закон входить до реанімаційного пакету реформ і дозволяє слідкувати за усіма витратами коштів державних та комунальних підприємств у режимі онлайн на спеціально-створеному веб-сайті. Його остаточне ухвалення відкриє для громадськості можливість справжнього контролю над використанням публічних коштів депутатами та чиновниками усіх ланок.

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ пропонованих змін до Положення про Громадську раду при Полтавській обласній раді

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ
пропонованих змін до Положення про Громадську раду при Полтавській обласній раді

Попередній варіант
Пропонований варіант
4.7 Членство в Громадській раді припиняється з повідомленням на підставі рішення зборів Громадської ради у разі: 

- подання членом громадської ради відповідної заяви; 

- систематичної відсутності члена Громадської ради або делегованого представника на її зборах без поважних причин (більше двох разів поспіль); 

- письмового повідомлення інституту громадянського суспільства про відкликання свого представника та припинення його членства у Громадській раді; 

- скасування державної реєстрації інституту громадянського суспільства, представника якого обрано до складу громадської ради; 

- неможливості члена Громадської ради брати участь у роботі Громадської ради за станом здоров'я, визнання його судом недієздатним або обмежено дієздатним та з інших поважних причин. 

4.7 Членство в Громадській раді припиняється з повідомленням на підставі рішення зборів Громадської ради у разі: 

- подання членом громадської ради відповідної заяви; 

- систематичної відсутності члена Громадської ради або делегованого представника на її зборах без поважних причин (більше двох разів поспіль); 

- письмового повідомлення інституту громадянського суспільства про відкликання свого представника та припинення його членства у Громадській раді; 

- скасування державної реєстрації інституту громадянського суспільства, представника якого обрано до складу громадської ради; 

- неможливості члена Громадської ради брати участь у роботі Громадської ради за станом здоров'я, визнання його судом недієздатним або обмежено дієздатним; 

- грубого порушення членом Громадської ради вимог Положення про Громадську Раду; 

- вчинення дій або бездіяльністі, які завдають або можуть завдати моральну або матеріальну шкоду Громадській раді та її членам; 

- недостойну поведінку, яка негативно впливає на репутацію Громадської ради та її членів. 



ПІДПРИЄМНИЦТВО ДЛЯ БІЖЕНЦІВ


9 червня у Києві на стратегічній сесії для спільної роботи проектних команд та експертів і фасилітаторів від Великої Ідеї було презентовано прийнятий до участі у програмі проект "Підприємництво для біженців" підготовлений Ніною Кузьменко координатором громадської ради при Полтавській обласній раді.

НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ПОСИЛЕННЯ СПРОМОЖНОСТІ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ при Полтавській обласній раді


Фонд Східна Європа запрошує громадські організації до співпраці в рамках проекту «Ціна держави».

Одне з завдань проекту: сформувати платформу із зацікавлених ОГС та ЗМІ – неформальне об’єднання, що матиме на меті консолідацію зусиль громадськості у сфері моніторингу державних фінансів.

12.06.14

19.06.2014 - збори Громадської ради при Полтавській обласній раді

УВАГА!
Збори Громадської ради при Полтавській обласній раді
перенесено на 19 червня 2014 року.

Збори Громадської ради, які Громадська рада анонсувала за тиждень перенесено із ряду обставин, та поданих заяв членів Громадської ради про внесення доповнень до Положення про громадську раду при Полтавській обласній Раді.
Запрошуємо Вас взяти участь у зборах Громадської ради з порядком денним:
1. Про вшанування пам'яті члена Громадської ради, громадського діяча Володимира Степанюка.
2. Обговорення методів діяльності Громадської ради при Полтавській обласній раді (далі — Громадська рада), від процесу спостереження до рівноправної взаємодії.
4. Про прийняття та виключення членів Громадської ради.
5. Про призначення дати наступного засідання Громадської ради.

Збори Громадської ради відбудуться в Полтавській обласній раді за адресою: м. Полтава, вул. Жовтнева, 45. Час і місце буде узгоджено і повідомлено.

З пропозиціями, рекомендаціями або запитаннями щодо запланованого заходу, просимо звертатись за адресою: м. Полтава, вул. Жовтнева 45, каб. 114.

Секретаріат ГР
при Полтавській облраді

05.06.14

Зі Степанюком попрощаються у Полтаві 5 червня

З громадським діячем, членом громадських рад та багатьох громадських організацій, активним учасником суспільних подій та заходів Володимиром Степанюком попрощаються 5 червня об 11 годині в приміщенні Полтавської обласної ради (вул. Жовтнева, 45).

03.06.14

Скорбимо і пам'ятаємо!

Сьогодні, 03 червня, у місті Полтаві в залі засідань облдержадміністрації, під час виступу на при кінці тренінгу, помер громадській діяч, Степанюк Володимир Петрович, член Громадської ради при Полтавській обласні раді, голова громадської комісії з питань освіти, науки, культури. Втрата і велике горе для родини друзів товаришів і колег.

Скорбимо і пам'ятаємо!